Olej - jaka ilość?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mahatma
    Classic
    • 2010
    • 5

Olej - jaka ilość?

Zamieszczone przez METALLICA
    Co do maksymalnego momentu obrotowego to te 3800 może i prawda ale najlepiej zbiera się pomiędzy 2500 do 3500 potem tylko bezsensowne kręcenie. Według mnie to co pisze kurczak1985 nie ma sensu może ten silnik nie jest demonem ale to co piszesz jest bez sensu. Samochód powinien zawsze reagować na pedał przyspieszenia bez żadnego opóźnienia. Poniżej 2tys obrotów u mnie też idzie do przodu na 1 czy 2 bez jakiejś przerwy na jakąś reakcję. To co piszesz może by i miało miejsce ale raczej tylko na 5 jak byś kręcił silnik poniżej 2 tys.
    To co nam się wydaje normalne dla kogoś innego może być usterką.... dlatego właśnie tak to opisałem... wg mnie mariusz8, tez ma jakąś usterkę, chyba że właśnie dziwne jest dla niego normalne zachowanie silnika poniżej pewnej liczby rpm/min...
    Ja też mam gaz i mogę się podpisać pod tym co pisze METALLICA,
    Co do szybkości przełączania się z benzyny na LPG to zależy ile stopni jest wprowadzone w ustawieniach ECU (ja z fabrycznego 40C poprosiłem o zmianę na 55C bo przełączał mi się troszkę zbyt szybko kiedy wskazówka od temp jeszcze nie drgnęła)
  • boniek1
    Classic
    • 2009
    • 2

Olej - jaka ilość?

Cześć

takie proste pytanie - wskaźnik jest poniżej minimum, ledwo sięga do miarki. Zapaliła się też dwukrotnie (ale za każdym razem zgasła po wyłączeniu silnika, i od kilku dni nie świeci) kontrolka poziomu oleju.

Ile trzeba dolać oleju, by uzupełnić jego poziom do średniej, a dokładniej by na zimnym silniku poziom był dokładnie pośrodku?

Chodzi o rząd wielkości, nie o super konkretną liczbę.
    Octavia II, 1,6 FSI, 0W30.

Dzięki, pozdrawiam,
    Grzesiek

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dolewajac sparawdzaj na mierce po jakims czasie. wtedy napewno nie przelejesz.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bogdancbr
        Classic
        • 2009
        • 36

Witaj ! mysle ze jak dolejesz około 150 ml to bedzie OK pozdrawiam
        Octavia 2 FL 2.0BKD DSG L&K

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Od kreski, do kreski mniej niz 1l. jezeli dolejesz 300- 400 ml bedzie akurat.
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Pracuję...